Startsidan Behandlingar Specialister Nyheter Rd Produkter Galleri Kontakta oss eller boka tid
Kristinehovskliniken
     

Råd

Här följer lite information rörande vanliga fotåkommor:

Liktornar
Orsakas bland annat av felaktiga skor som är för trånga eller låga. De kan även orsakas av hammartå (uppböjd tå) och uppträder då ofta på ovansidan av tårna.

Förhårdnader
Orsakas också av felaktiga, trånga skor men kan även orsakas av vissa hudsjukdomar.

Fotvårtor
Orsakas av ett virus som kallas HPV (Humam Papilloma Virus). Den vanligaste smittkällan är golv i gymnastiksalar och badhus.

Nageltrång
Orsaken kan bero på en medfödd deformitet där nageln tvingas att växa snett. Detta kan också uppstå om man klämmer sig eller om någon trampar på tårna.

Kartnaglar
Kartnaglar (dvs tjocka naglar) orsakas av en skada i nageln, vilket leder till att nageln växer på höjden i flera skikt. Blodkapillärerna i nageln dör, den angrips av svamp och kan ej längre andas.

Hälsprickor
Hudsprickor orsakas ofta av trånga skor. Långvarigt tryck på fötterna eller att gå på hårda underlag med hårda klackar samt dåligt skötsel av fötter kan också ge upphov till hudsprickor. Även ärftlighet och övervikt kan spela roll.

Nagelsvamp
Orsakas av en svampinfektion (dermatofyter). Den vanligaste är Tricophyton rubrum.

Fotsvamp
Orsakas av en svampinfektion tillhörande släktet Trichophyton, som finns i vår närmiljö. Den finns exempelvis på golv och i flagor från hud och naglar. Vid fotsvamp infekteras huden mellan och under tårna. Fotsvamp kan också spridas vidare upp på fotryggen, med klåda, fjällning och rodnad som följd.

Fotsvett
Fotsvett består av vätska som utsöndras från fötterna. När den kommer i kontakt med hudens bakterier bildas den typiska fräna lukten.

Hälsporre
Är en inflammation som plötsligt kan uppstå i hälen och kan även sträcka sig mot mitten av fotvalvet och ankeln. Första tecknet är att det gör ont när man tar de första stegen på morgonen eller efter vila. Hälsporre kan även uppstå om man går länge på hårda golv med platta skor.

Hallux valgus
Med hallux valgus menas snedställd stortå. Stortåns grundled putar samtidigt ut och nöter mot skon. Skons tryck mot stortåns grundled medför att det uppstår en knölbildning.